פחד ופוביה מיונים: כל הנזקים והפתרונות

פחד ופוביה מיונים: כל הנזקים והפתרונות

היונים הן ציפורים נפוצות בכל רחבי העולם, וניתן לראות אותן מקוננות על גגות ומרפסות, מלקטות מזון בכיכרות או מתקבצות על עמודי חשמל. עבור חלק מהאנשים, יונים הן לא רק מטרד אסתטי ומרעיש, אלא גורם לפוביה ופחד ממשי. במאמר זה נבין את תופעת פחד מיונים, איזה נזקים נפשיים, סביבתיים ובריאותיים הן גורמות, ומהם הפתרונות היעילים להרחקתן.

פסגת הפחד: מה זה פוביה מיונים?

דמיינו את הסיטואציה הבאה: אתם הולכים ברחוב להנאתכם, לפתע להקת יונים מתעופפת במהרה ונוחתת ממש על ידכם, כדי לנשנש את שאריות הלחם שנותרו על המדרכה.
מחזה כזה יכול להיות שגרתי למדיי ורובכם תמשיכו בשלכם, אך עבור חלק מהאנשים באוכלוסייה זה יכול לעורר גל של חרדה, דופק מואץ ותחושת בהלה משמעותית. פחד ופוביה מיונים נקרא גם אורניטופוביה והוא משפיע אל איכות חיים של רבים, בעיקר בגלל שיונים נמצאות כמעט בכל מקום, ואין דרך לשלוט בהתנהגותן. גם אם הפחד אינו פרופורציונלי, הוא גורם למצוקה משמעותית ולפגיעה בתפקוד היומי.

האם זה נורמלי לפחד מיונים?

אם נניח בצד את מאכילי היונים שעושים זאת באהבה ובהנאה רבה, מרבית האנשים לא נהנים מחברתן של יונים בקרבתם, בעיקר אם מדובר בשטח הפרטי בסביבת הבית, או אפילו בעת בילוי בפארק הציבורי. יש לכך כמה סיבות נורמליות והגיוניות בהחלט:

  • לכלוך ומחלות: יונים משאירים אחריהן לכלוך רב וביניהם לשלשת יונים שמדיפה ריח רע, משאירה כתמים קשים להסרה, מושכת אליה חרקים ומזיקים שונים, ואף יכולה להעביר מחלות לבני אדם.
  • מטרד: קולות הקינון הבלתי פוסקות בשעות בוקר מוקדמות, רעשי היונים המקוננות, מעוף הכנפיים, קנים עם גוזלים והקולות שהיונים משמיעות לאורך היום בהחלט יכולים להפוך למטרד.

עבור מרבית האנשים יונים יכולות להציק או להפריע, אך זה לא משבש את שגרת החיים ולא מונע יציאות מהבית/ הימנעות מהגעה למקומות ציבוריים ופגיעה בתפקוד היומיומי.
לעומת זאת, פחד עז ובלתי נשלט, תסמינים כמו דופק מהיר, קוצר נשימה, רעד, חרדה ובהלה למראה של יונים, יכולים בהחלט להעיד על פוביה אמיתית, ויש צורך בקבלת סיוע מקצועי.

איך אפשר לטפל בפחד ופוביה מיונים?

פוביה מיונים דיי דומה לפוביה מסוגים אחרים, כמו פחד מחיות מסוימות, פוביה מטיסות, ג'וקים או מצבים מסוימים. במרבית המקרים שיטות הטיפול יהיו דיי זהות, ויכללו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), הכולל גם חשיפה הדרגתית לגורם הפחד כמו צפייה מרחוק ביונים, לצד זיהוי מחשבות שליליות שעולות בהקשר של יונים, וכיצד ניתן לשנות אותם.
במקרים חמורים ניתן להיעזר בטיפול תרופתי בנוסף לטיפול הפסיכולוגי, וכמובן להשתמש בטכניקות הרפיה ודמיון מודרך, המסייעות להפחית את רמת החרדה והמתח בעת מפגש בלתי רצוי עם יונים.

מרחיק יונים, מרחיק דאגות

אז נכון, לא ניתן להעלים את היונים מהנוף העירוני לגמרי וגם אין דסיבה לכך, אך בהחלט אפשר להרחיק אותם מהגינה, מהמרפסת, מאדן החלון או ממסתור הכביסה, ובכך להפחית את החרדה והנזקים שהן גורמות באופן פרטני. תמיד ניתן להתייעץ עם מדביר או מרחיק יונים מקצועי, שיסביר ויפרט מה בדיוק יונים מסוגלות לעשות, ומה הן לא יעשו כנראה לעולם (כמו לפגוע, לנשוך או לתקוף בני אדם). הרחקת יונים היא פתרון מצוין לכלל האוכלוסייה, ומסייעת למנוע התפשטות של יונים בסביבה העירונית.

איך מרחיקים יונים בצורה יעילה?

גם אם רמת החרדה והפחד נחלשו, אין סיבה לחיות לצד יונים במרפסת שלכם. יונים כאמור מביאות יותר נזקים מאשר תועלת לסביבה הביתית, ולכן כדאי להרחיק אותם בצורה מקצועית. אלו השיטות היעילות ביותר:

  • התקנת רשתות: הרשת מונעת לחלוטין כניסה של יונים למקומות מסוימים, כמו מסתור כביסה, פתחי אוורור וכל מקום שניתן לתחום ולסגור.
  • דוקרנים: קוצים ליונים מונעים מהן נחיתה רכה ונעימה, כך שברגע שהן נוחתות על הדוקרנים המונחים על המשטח, הן יעופו למקום אחר.
  • מכשירים אלקטרוניים: שימוש בפסי חשמל או מכשירים הפולטים גלי קול מסוימים, עשויים להרתיע את היונים ולהרחיק אותם מהמקום.

אם אתם מרגישים שיש לכם פחד מיונים אתם לא לבד. התייעצו עם בעל מקצוע וגם עם מדביר מוסמך, כדי להעיף את הפוביה המיותרת הזו מחייכם.

 

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

חליוה