בחופש הגדול – עלייה בחבלות שיניים:  

בחופש הגדול – עלייה בחבלות שיניים:  

כיצד לשמור על שיני הילדים ומה לעשות בעת חבלה?  

באדיבות ד"ר רולנדה ברקוביץ מומחית לרפואת שיניים לילדים ומנהלת תחום רפואת שיניים לילדים בכללית סמייל 

בחופש הגדול, עולות מספר הפניות של ילדים ונוער למרפאות השיניים עקב חבלות שיניים ברמות שונות. כיצד ניתן להפחית את הסיכוי להיפגע ומה צריך לעשות לאחר חבלה? 

ראשית חשובה המודעות בקרב הצעירים. יש לשוחח איתם לפני פעילות ספורטיבית שעלולה להסתיים בפגיעה לדוגמה לפני יציאתם לרכיבה על אופניים, מומלץ להפנות את תשומת ליבם למכשולים שעלולים להוות בעיה  תוואי דרך מסוכן ואם ניתן לבחור במסלול חלופי וכמובן, אין לנסוע ללא קסדה. 

ילדים שמבנה השיניים שלהם נוטה לבלוט החוצה אם זה בשל סיבה גנטית או אם זו בליטה עקב שימוש מוגבר במוצץ כשהיו קטנטנים,

או כחלק משלבי הגדילה בתחילת צמיחתן של שניים קדמיות קבועות,  צריכים להיזהר עוד יותר מנפילות וזאת מפני שלחלקם, הסגר של הפה עלול להיות לקוי כלומר, השפתיים לא משמשות כיסוי והגנה לשיניים מה שעלול להוות פגיעה קריטית יותר בעת חבלה מאשר מבנה רגיל, הנתונים מראים כי במצב זה, הסיכון הנו פי 3 לפגיעה בשיניים עקב חבלה. 

במידת הצורך, בהתאם למבנה הפה ואופי ה"סיכון" בפעילות, ניתן לשקול את האפשרות לצייד את הילדים בסד מגן לשיניים מה שימנע את הפגיעות בשיניים לפחות בשליש מהמקרים.  

חבלות באזור הפה נעות בין מקרים קלים של שפשוף קל וחזרה לפעילות באופן מיידי אך ישנם מקרים קשים, בהם החבלה עלולה להוביל לשבירת שיניים, תזוזת שיניים וכדומה שמצריכה טיפול שיניים. 

כאשר מתרחשת פגיעה בשיניים, שוטפים תחילה את פניו והפה של הילד בזהירות מהדם, ומקררים את מקום הפגיעה ואם אין בעיה נראית לעין, קובעים תור לרופא השיניים לילדים, על מנת לעקוב, גם אם מדובר בשיניים נשירות, שכן יכול להיווצר נזק לשיניים הקבועות. חשוב לציין בעניין זה כי כשליש מהמקרים של חבלות קשות, עשויה פגיעה בשיניים נשירות (חלביות) לפגוע גם בשיניים הקבועות שיבואו במקומן. 

אם החבלה גרמה לאחת השיניים לצאת מהמקום, יש לשטוף תחת זרם מים עדין את האזור, לנסות להחזיר את השן למקומה במהירות האפשרית לתוך המכתשית (רק אם מדובר בשן קבועה, שיניים נשירות לא מחזירים). אם זה לא מתאפשר, יש להניח אותה בתוך כלי עם חלב קר ולרוץ לרופא השיניים. במקרים אלו הזמן משחק תפקיד מאוד קריטי. לא לשטוף במים או לשפשף את השן , אסור לפגוע ברקמה שעל השן.  

בעת הגעה לרופא השיניים, הוא יתשאל אודות שאירע, ככל שתפרטו יותר, תאפשרו טיפול יעיל יותר. הרופא יבדוק הן את השיניים והן את כל הרקמות הרכות והפנים. בעת הצורך המקום יצולם כדי לוודא את עומק הפגיעה ובהתאם לתוצאות, ייקבע הטיפול המתאים ורמת הדחיפות. במידה והשן רק נסדקה, לרוב לא יהיה צורך בטיפול. במקרה של שברים או שהשן יצאה לגמרי ממקומה, כמובן כל מקרה לגופו, אך הטיפול יהיה מיידי. 

כל פגיעה מצריכה מעקב אצל רופא, פגיעה אסתטית בנראות השינייםמצריכה מעקב ארוך טווח על ידי רופא הילדים והאורתודונט על מנת לוודא שהשיניים נשארו במקומן, ובמידת הצורך, "לשמור מקום" לשן קבועה או יותר כדי שאלה יצמחו כהלכה.

ולסיום, חשוב לדעת כי כל ילד מגיל 3/5 ועד גיל 18 יכול לקבל טיפול בכל אחת מקופות החולים במסגרת סל שרותי הבריאות והטיפול בילדים בקופות בהשתתפות עצמית נמוכה.  

קרדיט: freepik

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

חליוה